Jak jeść jesienią i zimą, by nie przybrać na wadze i zapewnić organizmowi wszystko, czego potrzebuje?
Strona główna » Jak jeść jesienią i zimą, by nie przybrać na wadze i zapewnić organizmowi wszystko, czego potrzebuje?
Odżywianie jesienią i zimą odgrywa ważną rolę: zła pogoda, zimno, „krótszy dzień”, brak słońca, początek sezonu ARVI – z tymi wszystkimi negatywnymi czynnikami zetknie się każdy, dlatego trzeba dbać o swoje zdrowie.
Jesienią świeże warzywa i owoce są rzadko dostępne – nie martw się, śmiało sięgaj po marynowane, solone i gotowane warzywa i owoce. Przez cały rok potrzebujemy również: zbóż, chleba, orzechów, nabiału, jajek, białka, olejów roślinnych.
Jesień wprowadza własne zmiany w diecie:
bardzo ważne jest, aby w żadnym wypadku nie dopuszczać do uczucia głodu – trzeba jeść regularnie, jeść przy pierwszych oznakach chęci do jedzenia. Podczas głodu mogą rozpocząć się senność, wzrost osłabienia, napady obżarstwa – wszystkiego tego można uniknąć, jeśli będziesz przestrzegać regularnego spożywania posiłków;
w zimnych porach roku ważna jest nie tylko temperatura w pomieszczeniu i ubranie dobrane do pogody, ale i ciepło, które w nas wnika – koniecznie jedz podgrzane jedzenie, jeśli nie jest to możliwe, wypij je z ciepłym napojem. Możesz użyć na przykład wody z imbirem i cytryną;
Jesienią wzrasta zapotrzebowanie na białko – codziennie dodawaj do diety ryby, jajka, nabiał, drób i chude mięso. Rośliny strączkowe i pieczywo pełnoziarniste mogą również pokryć niedobór białka;
witamina C nie jest wytwarzana w naszym organizmie – dlatego ważne jest, aby zapewnić jej regularne dostarczanie z zewnątrz. Latem łatwiej to zrobić, ale jesienią koniecznie spożywaj owoce cytrusowe, kiwi, marynowane warzywa. Nie zaleca się picia soków – zawierają dużo cukru, z wyjątkiem soków świeżo wyciskanych, rozcieńczonych wodą;
węglowodany złożone – must have w diecie jesienno-zimowej, dają uczucie sytości, dodają energii na cały dzień: pieczywo pełnoziarniste, makaron durum, płatki zbożowe;
tłuszcze – uczestniczą w wymianie hormonów, pracy układu odpornościowego – są ważne przez cały rok, ale szczególnie w chłodne dni. Możesz je dostarczać z olejów roślinnych, jajek, orzechów, awokado, nasion. Zwiększają odporność błon śluzowych oskrzeli, płuc na infekcje;
woda – zapotrzebowanie na płyn to ok. 30 ml na 1 kg masy ciała: wliczaj płyn w zupach, napojach, a brak uzupełnij wodą. Ważne, żeby była ciepła.
Są to ogólne zalecenia dotyczące diety jesienno-zimowej, która będzie pasować prawie każdemu. Jeśli masz problemy żywieniowe lub chcesz dobrać indywidualną dietę – umów się na wizytę do naszego specjalisty ds. żywienia.